Начало/Новини/Илайда приключи 2023 година с още медали

Илайда приключи 2023 година с още медали

От 27 ноември до 3 декември в град Де Пане (Белгия) се проведоха финалите на международния танцов конкурс на IDO - World Championship Jazz, Ballet and Modern. Умения премериха 3500 танцьори от 35 държави от цял свят.
За да се явиш на финалите трябва да преминеш през национално състезание, което се проведе по-рано през годината в София.
Илайда се яви на конкурс на IDO за първи път и се състезава в категория деца, в която ще остане и следващата година. Тя се представи с два танца и завоюва два медала. Второ място (световен вицешампион) в стил модерн/контемпорари с танца “The Weight оf Nothing“ и трето място в стил джаз с танца “Hit me with your best Shot“.
Интересното в този конкурс беше, че първо Илайда танцува за 1/4 финали, където за стиловете бяха съответно 51 и 46 участници, след което избират 19 и 18 танцьори за 1/2 финал. Накрая избират само 7 и 6, които преиграват и трети път се танцува за класацията във финала, където нашето момиче завоюва второто и третото място.
"Голяма изненада за всички държави, включително и за нас, беше класацията на България във финалите (топ 6), защото участието ни в този конкурс беше инцидентно и по-скоро решихме да вземем участие за да проверим нивото на конкурса за следващата година, не да се борим за медал. А получихме толкова добри отзиви, покани, поздравления от хореографи, танцьори, жури, включително от главния съдия на конкурса, който ни каза, че България никога не е била по-силна. Илайда получи покани от Южна Африка, САЩ и Словения за състезателната 2024 година, от където ѝ бяха едни от най-големите конкуренти. Награждаването беше изключително емоционално - когато обявиха България преди Америка, Илайда се обърна към публиката и започна да плаче на глас, толкова много се вълнуваше и толкова много не вярваше, че това се случва наистина.
Тя беше много силна и безупречна всичките 6 пъти, в които излезе на сцената. Това, което най-много ни зарадва, беше как танцува без страх, без умора, много силна и вярваща в себе си и възможностите си. Отне ни 2 години да се научим на това да сме големи и смели, дори сме само на 11 години. Илайда си обеща догодина да е още по-силна и смела и да покаже колко много талант носи България. Гордо развяхме трибагреника на почетната стълбичка, защото отново успяхме да докажем, че можем."
Федерацията IDO тази година навърши 40 години от създаването си, което я прави една от най-утвърдените, големи и силни федерации в света на танца. А това беше последният конкурс на Илайда за 2023 година. През годината тя се яви на 10 конкурса и спечели 51 първи , две втори и три трети места; няколко титли: световен шампион в джаз, контемпорари и лирикъл; отличия за най-добър солист, най-изключителен танцьор, най-добро соло и др. Спечели над 30 стипендии, сред които за Rome Opera House School за една учебна година, за Steps on Broadway (New York), New York Dance Project и много други.
До края на година Илайда има още няколко участия в зимни интензивни класове, работилници и срещи с хореографи и представители за проектите ѝ за 2024 година.