Начало/Новини/Хрисиана Савова е победител в VІІ НК „Стелла Ослекова“

Хрисиана Савова е победител в VІІ НК „Стелла Ослекова“

На 11 януари 2022 г. станаха известни резултатите от седмото издание на Националния конкурс за млади пианисти "Стелла Ослекова" - 2021 г., който се проведе през декември.

Хриси спечели еднолично първа награда в категория 7-10 г., сред конкуренция на деца от музикалните училища на България. Програмата и включваше произведения на Шопен, Чайковски и Уйлям Гилок.

Конкурсът се проведе дистанционно, но присъствено, пред публика - представянето на децата се документира с видеозапис, а гласуването на журито беше онлайн.
Конкурсът в памет на Стелла Ослекова - дългогодишен клавирен преподавател в НУМТИ "Добрин Петков" - гр. Пловдив, е ежегоден. Той има за цел подкрепата на талантливи деца и младежи в развитието на тяхната бъдеща кариера.

Основен организатор на конкурса е Kултурната асоциация "eNikMa", съставена от членове на Виенската филхармония, Виенския симфоничен оркестър и ансамбъл "eNikMa". Журират изтъкнати пианисти, както и ученици на Стелла Ослекова като Евгени Генчев, Милен Киров, Павлина Накаленова, Стефка Перифанова, Стела Тименова, Николай Петков, Георги Пиронков, Стефка Ранчева, Цветомира Цовена.

Хриси е ученичка в IV клас на НУМТИ „Добрин Петков“ - гр. Пловдив, с клавирен педагог Светлана Косева.
Тя е член на Клуб 2019 и Клуб 2020 на Фондация „Димитър Бербатов“.