Начало/Новини/София Иванова спечели трета награда в Хърватия

София Иванова спечели трета награда в Хърватия

От 16 до 19 ноември в Загреб (Хърватия), под патронажа на президента на страната, се проведе VIII Международен флейтов конкурс “Flauta Aurea”. В него премериха сили флейтисти от цял свят. 14-годишната Софи участва във възрастовата група до 16 години. Тя получи поздравления за великолепното си представяне не само от журито, но и от композитора и пианист Blaz Pucihar, който беше сред публиката. Той бе така впечатлен от музицирането ѝ, че ѝ подари свой концерт за флейта и камерен струнен оркестър.
Конкурсът е създаден през 2005 г. и се организира от Хърватската флейтова асоциация всяка нечетна година. Осмото издание събра над 70 участници до 31-годишна възраст в категориите флейта, пиколо и камерна музика (с поне една флейта в състава). "Flauta Aurea" е от малкото конкурси, в които наградите са еднолични (не се поделят).
Награда за отличените беше и билет за концерта при откриването на II Флейтов фестивал в Загреб с филхармонията на града. Както и участие в класовете на Силвия Каредю, Майк Мауер, Бартолд Куйкен, Габи Пас Ван Риет, Натали Роза, Ян Остри, Ана Батиника и Петер Лукас Граф. Всички тези флейтови величия изпълниха и рецитали в рамките на фестивала.
Софи бе поканена да свири на концерта на лауреатите, а след изпълнението си, получи подарък - сонатина, с посвещение от хърватската композиторка Мария Есих, чийто произведения бяха в задължителната конкурсна програма на "Flauta Aurea". !