Начало/Новини/София Иванова спечели престижна втора награда

София Иванова спечели престижна втора награда

Флейтистката участва в XXVII Национален конкурс за изпълнение на българска музикална творба “Върбан Върбанов”, който се проведе в Бургас от 19 до 21 април. Деветокласничката се конкурира във възрастовата група до XII клас включително на категорията "Дървени духови инструменти". В нея Софи се състезава за призовите места с още няколко флейти, както и с фаготи, саксофони, обой и кларинет.
София представи задължителната за флейта пиеса на Благовеста Константинова - “В народен дух”, както и трета част от Концертино за флейта и оркестър на Парашкев Хаджиев. Журито бе в състав Анастас Камиларов - диригент, гл. ас. Михаил Йосифов и доц. Борислав Йоцов. Конкурсът е включен в националния календар на Министерството на културата и е предложен за включване в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби.
Малко преди конкурса в Бургас Софи представи пред пълна зала във Варна своя първи самостоятелен концерт. На него тя свири на флейта, изпълни няколко арии с класически вокал и сама води целия концерт. От началото на годината участва в още два конкурса, включени в Програмата: “Орфееви таланти” в Пловдив (където спечели еднолично първа награда с флейта и Наградата на ректора с класическо пеене) и “Път към Славата” в София (където спечели втора награда сред всички медни и дървени инструменти, и трета награда за класическо пеене сред участници 18 години включително. Участва в концерт и в майсторския клас, направи записи в БНР и бе солист на Варненската филхармония.
Софи е горд член на Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2021, Клуб 2022 и Клуб 2023 "Успелите деца на България" на Фондация "Димитър Бербатов". Финалист за Голямата награда през 2019 г.