Начало/Новини/София Иванова взе еднолично първа награда

София Иванова взе еднолично първа награда

От 27 до 29 май във Велико Търново се проведе финалът на IX Международен конкурс за вокална и инструментална музика "Звукът на времето". София участва с флейта в категория "Инструменталисти", след като успешно премина през селективния първи кръг на конкурса. За него тя беше представила видео изпълнения от две различни епохи, които журито с председател проф. Борислава Танева класира на първо място с 96 точки от максимални 100. Така Софи беше допусната до участие в присъствения финал. Същото изтъкнато жури от първия кръг, към което се присъедини и Диян Диханов - бивш главен диригент на гвардейския духов оркестър, оцени на място най-изявените инструменталисти. Софи се представи блестящо и получи еднолично най-високия приз в своята възрастова група и категория - първа награда, която е отличие над призовите места. Тя бе поканена да участва в галаконцерта и бе единственият участник, представител на духов инструмент. За постигнатия успех Софи е признателна на своя преподавател Николай Йорданов и на корепетитора си Иво Бонев.

Първата награда беше логичен завършек на месец май, в който Софи завърши мастър клас по флейта в Рим (Италия) при именития професор и музикант в миланската "La Scala" Романо Пучи. Там тя участва в концерт на учениците на маестрото, който се проведе с помощта на Българския културен институт в Рим. Непосредствено след завръщането й във Варна, Софи беше поканена да свири като солист със струнен квартет при честването на 102-годишнината от създаването на Варненския икономически университет. С изпълнение на цял концерт на Вивалди беше солист и на Камерния оркестър на учителите „Анима” в съвместното му участие с Хора на учителите. А в навечерието на най-българския празник - 24 май, Софи излезе на голямата сцена на театър „Стоян Бъчваров” с Варненската филхармония и маестро Стефан Бояджиев, в празничния концерт „Върви, народе възродени!”. В концерта участваха и други изявени ученици на НУИ „Добри Христов”. Сега на София и предстои участие по покана като солист в концерт на Държавната филхаромния - Шумен.

Софи е горд член на Клуб 2018, Клуб 2019 и Клуб 2021 на Фондация "Димитър Бербатов". Финалист за Голямата награда за 2019 година.