Начало/Новини/Сара Илиева с абсолютно първо място в Турнира на шампионите

Сара Илиева с абсолютно първо място в Турнира на шампионите

На 13 февруари беше обявявено класирането на участниците във WIMO и в YouTube се състоя официалната церемония по награждаването. Състезанието се проведе на 8 януари. Тъй като в него участват само златни медалисти от финалите на TIMO, HKIMO или BBB, този финал е известен като Суперфинал на шампионите. За да бъде допусната до участие във WIMO, Сарка премина през квалификациите и финалите и на трите състезания и влезе във финала с 6 златни медала. В него взеха участие 474 ученици от 15 държави, които трябваше да решат 30 задачи (само на английски език) от 5 области на математиката за 120 минути. Състезанието се проведе онлайн, на специализирана платформа с видеонаблюдение и запис на звука, както и допълнителни защити.
Участниците в тези състезания са предимно от азиатски държави и задачите са съобразени с тяхната образователна система, която не отговоря на българската, а я изпреварва с 2-3 години. Поради тази причина възможността ученик от България да се класира в челните позиции е минимална. Сарка успя да постигне резултат, непостигнат от нито един друг ученик, което я класира на абсолютно първо място в световната класация. За него тя беше удостоена с купата „Световен шампион“, с което стана вторият ученик от България и Европа въобще (след сестра си Мартина, която през 2021 г. стана първият носител на тази купа за България) спечелил подобно отличие в конкуренция с най-добрите математици от Азия.
Сара е член на Клуб 2017, Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020 и кандидат за член на Клуб 2021 на Фондация „Димитър Бербатов“.