Начало/Новини/Сара Илиева спечели сребърен медал на SEAMO

Сара Илиева спечели сребърен медал на SEAMO

На 23 януари в Youtube се състоя официалната церемония по награждаването и обявяването на класирането на участниците във финала на Математическата олимпиада на югоизточна Азия (Southeast Asian Mathematical Olympiad). Той се проведе на 16 януари, а до него бяха допуснати топ 40% от участниците от първия кръг на SEAMO, в който през октомври Сара се класира на първо място в световната класация с максимален резултат.
На финала учениците трябваше за 90 минути да решат 15 задачи (само на английски език) от 6 области на математиката - алгебра, комбинаторика, теория на числата, логическо мислене, геометрия и задачи за движение. И двата кръга се проведоха дистанционно - онлайн на платформа на организатора с видеонаблюдение и допълнителни защити.
Характерното за това състезание е, че задачите са много разнообразни и са изключително трудни (изискват се знания, които в България се учат в следващите 3-4 учебни години).
Седмокласничката Сара се яви на темата за VІІ-VІІІ клас, но реално задачите, които реши, в България биха били подходящи за ученици от ХІ-ХІІ клас с интерес в математиката.
В SEAMO вземат участие над 50 000 ученици от 22 държави. Олимпиадата с организатор Terry Chew Institute of Mathematical Olympiads (Сингапур) се провежда от 2016 г.
Сара е член на Клуб 2018 и Клуб 2019 на Фондация „Димитър Бербатов“.