Начало/Новини/Сара Илиева – втори подгласник на шампиона на Big Bay Bei

Сара Илиева – втори подгласник на шампиона на Big Bay Bei

На 2 май се проведе официалното награждаване на победителите от финала на международното математическо състезание Big Bay Bei (ВВВ) 2021, състояло се на 21 март. Участваха състезатели от 9 държави: България, Китай, Индонезия, Хонг Конг, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам. Те трябваше да решат 30 задачи за 90 минути от пет области на математиката – теория на числата, алгебра, геометрия, комбинаторика и логическо мислене.
Сарка направи невъзможното за едно европейско дете и се класира на абсолютно трето място в световната класация, за което и беше връчена купа (Second Runner-up).Състезанието е с повишена трудност - задачите не са съобразени с българската образователна система, което, заедно с минималното време за решаване, е допълнително предизвикателство към българските участници. То се проведе дистанционно, през платформа на организаторите чрез двойно видеонаблюдение, включен микрофон, запис и други допълнителни защити (невъзможност да се превключи на друг прозорец, забрана за използване на клавиши, различни от цифри и букви и т. н.). Участниците бяха наблюдавани от две независими камери, които предаваха през различни системи.
Официалното обявяване на победителите и награждаването се излъчваше в youtube. Български участници спечелиха две купи - тази на Сара (VІІ клас), а втората купа беше спечелена от сестра и Мартина (ІV клас).