Начало/Новини/Сара Илиева взе сребро от Турнира на шампионите

Сара Илиева взе сребро от Турнира на шампионите

На 24 януари в Youtube се състоя официалната церемония по награждаването и обявяването на класирането на участниците във WIMO 2020. Състезанието се проведе на 2 януари, а до участие в него бяха допуснати само златните медалисти от финалите на други три азиатски състезания – Тайландската ММО (TIMO); Хонконгската ММО (HKIMO) и Big Bay Bei (BBB). Затова WIMO е известна като Турнир на шампионите.
Участниците – ученици от 12 държави, трябваше да решат 30 задачи (само на английски език) от 5 области на математиката за 120 минути. Състезанието се проведе онлайн, на специализирана платформа с видеонаблюдение и запис на звука, както и допълнителни защити. За допълнителна защита втора камера заснемаше и излъчваше през ZOOM информация за участника от друг ъгъл.
Въпреки че две от задачите са свързана с азиатски шампионат по видеоигри, чийто регламент не е бил пояснен в задачата и е непознат за българските деца, Сарка успя да постигне трети резултат в Световната класация, за който и бе връчен сребърен медал.

Сара е член на Клуб 2018 и Клуб 2019 на Фондация „Димитър Бербатов“.