Начало/Новини/Първо място за София Иванова от Италия

Първо място за София Иванова от Италия

На 5 юни бяха обявени резултатите от проведения през май XXXIX Международен музикален конкурс "Citta di Stresa". Журито на категория „Духови инструменти” с председател Rocco Parisi - професор по кларинет в консерваторията „Антонио Вивалди” в Александрия, солист на международни сцени, интерпретатор на съвременна музика, присъде на Софи 97 точки от максимални 100. Така тя успя да грабне първа награда с флейта и само точка я раздели от приза „Абсолютен победител”.
Тази година, както и миналата, поради епидемиологичната обстановка в света и удължаването на извънредната обстановка и през май в Италия, конкурсът се проведе в онлайн формат. Освен видео записи на изпълненията си, участниците бяха задължени да изпращат и нотите на произведенията, които свирят, за да може журито да оценява не само техниката им, а и коректността на изпълненията. Софи участва в категория „Духови инструменти” заедно с инструменталисти до 16 години включително. Онлайн формата на тазгодишното издание позволи на участници от цял свят да се включат в надпреварата на този утвърден конкурс: САЩ, Китай, Япония, европейски страни.
Високото отличие от Италия дойде едва 3 дни след участието на Софи като солист на сцената на Държавната филхармония - Шумен. Софи свири великолепно със Симфониета - Шумен, под палката на диригента маестра Калина Василева, която е и флейтист.

Софи е горд член на Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2021 на Фондация “Димитър Бербатов”, финалист за Голямата награда за 2019 г.