Начало/Новини/Първи награди за Марио Маринов и неговата флейта

Първи награди за Марио Маринов и неговата флейта

На 30 април Марио получи своето отличие от XVI Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник. Там младият флейтист се състезаваше в една категория с ударните инструменти, като успя да грабне първата награда.
Ден по-рано Марио се яви на III Национално състезание за млади изпълнители на българска музика, организирано от НУМСИ "проф. Панчо Владигеров" - Бургас, със съдействието на Министерството на културата. Целта на конкурса е младите хора да познават и популяризират произведения от инструменталното творчество на българските композитори. Участваха над 300 млади изявени класически музиканти от цялата страна. За изпълнение на произведения от Асен Карастоянов и Александър Райчев, на Марио бе присъдена единствената първа награда в неговата категория.
Общо през изминалите два месеца Марио спечели 4 първи места на конкурси из цяла България. Това са още и първите награди от ХХVІІ Национален конкурс за инструменталисти и певци “Светослав Обретенов” - Провадия 2022, и X Национален конкурс "Път към Славата" - София. В Провадия 11-годишният Марио спечели в група с участници до 16 години. Програмата, която трябваше да подготви за този силен конкурс - четири български пиеси, беше изключително тежка. Марио беше избран да свири и на заключителния концерт по закриването на конкурса, където представи прекрасната “Бурлеска“ от Александър Райчев.
Корепетитор на Марио е Любен Илиев, а негов преподавател - д-р Ива Любомирова.
Марио е член на Клуб 2021 на Фондация "Димитър Бербатов".