Начало/Новини/Първа научна статия на Денис Сираков

Първа научна статия на Денис Сираков

Денис и сестра му Мариета издадоха своята първа научна публикация в специализираното списание на МОН "Професионално образование" (кн. 4, 2020 г.). В статията си двамата млади автори, чрез интердисциплинарен метод на изследване, анализираха златната тракийска маска, открита през 2007 г. от д-р Георги Китов в "Далакова могила" - с. Тополчане, Сливенско. Маската е част от основната експозиция на Регионалния исторически музей - Сливен.
Използвайки археологически, изкуствоведски и математически модели, средношколците удостоверяват, че в древността траките са използвали "златната пропорция" в металопластиката и ювелирното изкуство. Денис и Мариета умело прилагат математически методи, като доказват приложимостта на математиката в археологията и изкуствознанието. Техни рецензенти са изтъкнати учени, преподаватели в престижни български университети и институти. Допускането на тази статия в реномирано списание на МОН, е атестат за научната стойност на изследването.
Денис е член за Клуб 2015, Клуб 2016, Клуб 2017, Клуб 2018 и Клуб 2019 на Фондация "Димитър Бербатов". Ученик в ППМГ "Добри Чинтулов" - гр. Сливен, той участва в престижни национални и международни състезания по математика и има повече от 100 медала, завоювани през годините.