Начало/Новини/Първа награда за Ивайла от „Морско конче“

Първа награда за Ивайла от „Морско конче“

На 22 и 23 юни във Варна се проведе XVII Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Морско конче“. Сред оспорвана конкуренция Ивайла Михайлова от Добрич бе отличена с престижната първа награда.

Събитието, организирано на сцената на Младежкия дом в морския град, традиционно и тази година събра талантливи младежи и деца от над 15 града в страната. Участниците се състезаваха в три категории и пет възрастови групи, а конкурсът протече на три етапа. Първият тур се проведе онлайн – изпълнителите се представиха с видео на песен на български език. Селекционната комисия, съставена от членове на журито, прослуша записите и избра участниците във втория присъствен кръг.
Допуснатите изпълнители се състезаваха в два последователни дни. През първия конкурсен ден по регламент трябваше да представят песен на родния си език. Петчленно компетентно жури с председател Доно Цветков оценяваше изпълненията и избра участниците в третия тур, където те представят песен по свой избор.

Ивайла премина успешно и през трите етапа, като на финала взе първата награда. Отличието е особено ценно за нея, тъй като в този конкурс, независимо от броя на участниците в съответната възрастова група, се определят само по едно първо, второ и трето място. Тя впечатли присъстващите в залата родители, вокалните педагози и членовете на журито с вокално майсторство, сложност и сценично присъствие и бе отличена с едноличното първо място. За трета поредна година Ивайла имаше честта да бъде един от малкото участници в организирания галаконцерт на лауреатите преди награждаването. Ивка е възпитаничка на г-жа Елена Карабельова в студиото за поп-рок певци „Зонели“.
Музикалният формат „Морско конче“ има дългогодишни традиции и се е утвърдил като един от най-престижните форуми в страната. Организатори на конкурса са Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието – Варна, и Община Варна.
Ивайла е член на Клуб 2022 и Клуб 2023 "Успелите деца на България" на Фондация „Димитър Бербатов“.