Начало/Новини/Никола Кацарски с четири приза през април

Никола Кацарски с четири приза през април

На 21 април бяха официално оповестени резултатите от конкурса за литературно творчество, изобразително, приложно изкуство и фотография, провел се в рамките на ежегодния Международен фестивал "Млади таланти" - София. Никола беше отличен еднолично с най-голямата награда - "отлично представяне", в раздел "Проза" на направление "Литературно творчество" за своята възраст (V-VII клас). Никола впечатли журито с вълнуващия си разказ "Старият орех". Творбата се отличава със зрялост и предизвиква силни емоции, пречистващи душата... Старият орех е живият свидетел на лишенията, с които главните герои отглеждат децата си; на радостта и гордостта, с която ги изпращат да учат и работят извън родината; на мъката по децата и внуците, част от които никога не са имали щастието да прегърнат до онзи последен Великден...
Конкурсът ежегодно е част от националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците. По регламент във всяка възрастова група се връчват три еднолични награди: отлично, много добро и добро представяне, които са равносилни на първо, второ и трето място.
Същия ден, на официална церемония в Хасково, на Никола бе връчен бронзов медал от XIV Международен конкурс за компютърна рисунка и колаж "Творчество без граници". А ден по-рано - златен медал в направление "Литература" от конкурса за ученическо творчество "Моята мечтана професия в бъдещето" - Плевен.
През април Никола бе отличен в класацията "Най-добрите деца и младежи художници на света 2020 - 2023 г." на Charumela Art School - Бангладеш. Сред хиляди участници от цял свят, 16-членното международно жури удостои с отличието едва 14 деца - две от които са Никола и неговата сестра близнак Марина.
Никола е на 12 години, ученик в VI клас на НУИ "Панайот Пипков" - гр. Плевен. Горд член на Клуб 2018, Клуб 2020, Клуб 2021 и Клуб 2022 на Фондация "Димитър Бербатов".