Начало/Новини/Никола Кацарски спечели Гран при в Израел

Никола Кацарски спечели Гран при в Израел

На 10 май официално бяха оповестени резултатите в раздел "Изобразително изкуство" на VIII Международен фестивал "Българска душа на Святата земя", провел се в град Бат Ям (Израел). Участници от 15 държави на 4 континента твориха на тема "България в моите очи".
Никола се включи в престижния арт форум с две свои живописни творби - "Гроздобер" и "В полите на Рила планина". Те бяха удостоени с най-високата оценка на международното жури - Гран при. В раздел "Фотография" на същия фестивал Никола спечели първо място. Той взе участие и в раздел "Литературно творчество" с поезия и с нетърпение очаква обявяването на отличените творци.
Същия ден пристигна новината, че Никола е удостоен със Специалната награда на организаторите на V НК "Вяра и упование" - Русе. Отличието се присъжда за първа година и е над първите места по възрастови групи. Никола го заслужи с колоритната си творба "Паун", изработена от вълна чрез техниката иглонабиване. С огромно желание и ентусиазъм той разучава плъстенето съвсем сам, гледайки видео практики в интернет.
В началото на седмицата Никола спечели и златно отличие - в международен конкурс International Kalaratnam Award - Индия. Отново със своя творба от вълна, представяща българската традиция по зарязване на лозите. В конкурса участваха художници от Италия, Германия, Франция, Испания, САЩ, Канада, Мексико, Чехия, Румъния, Сърбия, Индия, Шри Ланка, Пакистан, Тайланд, Бангладеш, Филипините, Непал, ОАЕ и други държави. Отличието му е изключително ценно освен поради мащаба на международния форум и поради факта, че всички участници под 18 години се състезаваха в обща категория.
Никола е ученик в VI клас на НУИ "Панайот Пипков" - гр. Плевен. Той е горд член на Клуб 2018, Клуб 2020, Клуб 2021 и Клуб 2022 на Фондация "Димитър Бербатов".