Начало/Новини/Никола Кацарски взе най-високото отличие на национален конкурс

Никола Кацарски взе най-високото отличие на национален конкурс

Никола завоюва еднолично Специалната награда - най-високото отличие (над първото място) на Националния конкурс за рисунка, компютърна рисунка и фотография „Морето не е за една ваканция“ – 2021 г. Конкурсът е част от програмата на Община Бургас за отбелязване на Международния ден на Черно море - 31 октомври, и се провежда в три раздела: "Рисунка" за деца и ученици от 6 до 19 г., както и "Компютърна рисунка" и "Фотография" за учениците от V до XII клас.
В оспорвана конкуренция с над 1400 творби от цялата страна, Никола силно впечатли журито и завоюва еднолично най-голямата награда за участието си в категория "Компютърна рисунка". Неговата колоритна дигитална творба „Спасете морето!“ ще бъде част от виртуална изложба, организирана от Община Бургас по повод Международния ден на Черно море. Конкурсът се организира ежегодно от Министерството на образованието и науката и е в Националния му календар за изяви по интереси на децата и учениците. Той има за цел да привлече вниманието на учениците към проблема със замърсяването на крайбрежната зона, причинено от човешката дейност, и да провокира активно екологично поведение за намаляване на отпадъците по плажната ивица и в морето.
Това е третото участие на Никола в национален конкурс за компютърна рисунка, като и в трите си участия той завоюва най-високите възможни отличия. Тези три победи са с изключителна тежест и значимост за него тъй като той съвсем сам разучава програмните продукти, на които създава колоритните си дигитални художествени творби.
Никола е ученик в V клас на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – гр. Плевен. Негов художествен ръководител е г-ца Дебора Тодорова. Само преди няколко дни той за втора година влезе в ТОП 100 на Годишната международна класация за деца таланти в сферата на изобразителното изкуство на Училището по изкуства “Charumela” - Бангладеш. Той зае мястото си в оспорвана конкуренция с над 10 000 деца от 37 страни.
Никола е горд член на Клуб 2018 и Клуб 2020 на Фондация „Димитър Бербатов“.