Начало/Новини/Мартина Илиева с абсолютно първо място в Турнира на шампионите

Мартина Илиева с абсолютно първо място в Турнира на шампионите

На 24 януари в Youtube се състоя официалната церемония по награждаването и обявяването на класирането на участниците във WIMO 2020. Състезанието се проведе на 2 януари, а до участие в него бяха допуснати само златните медалисти от финалите на други три азиатски състезания – Тайландската ММО (TIMO); Хонконгската ММО (HKIMO) и Big Bay Bei (BBB). Затова WIMO е известна като Турнир на шампионите.
Участниците – ученици от 12 държави, трябваше да решат 30 задачи (само на английски език) от 5 области на математиката за 120 минути. Състезанието се проведе онлайн, на специализирана платформа с видеонаблюдение и запис на звука, както и допълнителни защити. За допълнителна защита втора камера заснемаше и излъчваше през ZOOM информация за участника от друг ъгъл.
Въпреки че една от задачите е свързана с азиатски шампионат по видеоигри, чийто регламент не е бил пояснен в задачата и е непознат за българските деца, Марти успя да постигне резултат, непостигнат от нито един друг ученик, което я класира на абсолютно първо място в световната класация. За него тя беше удостоена с купата „Световен шампион“. Български ученици за трета поредна година участват на WIMO, но до момента никой от тях не беше печелил световната купа.
Мартина е член на Клуб 2018 и Клуб 2019 на Фондация „Димитър Бербатов“. Лауреат на Голямата награда за 2019 година.