Начало/Новини/Мартина Илиева спечели купа на Asia Open и оглави световната класация на HKIMO

Мартина Илиева спечели купа на Asia Open и оглави световната класация на HKIMO

На 31 август станаха известни резултатите от финала на Asia Open 2020. Мартина е носител на златен медал и купа First Runner Up. Това означава, че е първи подгласник на шампиона, като все още не е ясно дали шампионът е с повече точки от Мартина или е по-малък от нея (шампионската титла при равен брой точки се присъжда на участника, който е по-малък).
AIMO е едно от най-силните азиатски състезания по математика, финалът тази година се проведе дистанционно. Участниците, минали предварителни квалификации, трябваше да решат 30 задачи със свободен отговор за 120 минути.

Беше публикувано и официалното класиране на участниците в Heat Round на Hong Kong International Mathematical Olympiad. Мартина е поставена под номер 1 в световната класация за трети клас (Global ranking 1), въпреки че задачите са съобразени с азиатската обучителна система и не отговарят на изученият в България материал. Тя реши блестящо 25 задачи за 90 минути от 5 области на математиката - комбинаторика, теория на числата, логическо мислене, аритметика и геометрия.

Марти е член на Клуб 2018 и Клуб 2019 на Фондация "Димитър Бербатов", лауреат на Голямата награда за 2019 година.