Начало/Новини/Мартина Илиева – световен вицешампион от Big Bay Bei

Мартина Илиева – световен вицешампион от Big Bay Bei

На 2 май се проведе официалното награждаване на победителите от финала на международното математическо състезание Big Bay Bei (ВВВ) 2021, състояло се на 21 март. Участваха състезатели от 9 държави: България, Китай, Индонезия, Хонг Конг, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам. Те трябваше да решат 30 задачи за 90 минути от пет области на математиката – теория на числата, алгебра, геометрия, комбинаторика и логическо мислене.
Марти реши безпогрешно 29 задачи, с което се класира на абсолютно второ място в световната класация и беше удостоена с титла "вицешампион", за което и беше връчена вицешампионската купа (First Runner-up).
Състезанието е с повишена трудност - задачите не са съобразени с българската образователна система, което, заедно с минималното време за решаване, е допълнително предизвикателство към българските участници. То се проведе дистанционно, през платформа на организаторите чрез двойно видеонаблюдение, включен микрофон, запис и други допълнителни защити (невъзможност да се превключи на друг прозорец, забрана за използване на клавиши, различни от цифри и букви и т. н.). Участниците бяха наблюдавани от две независими камери, които предаваха през различни системи.
Официалното обявяване на победителите и награждаването се излъчваше в youtube. Български участници спечелиха две купи - тази на Мартина (ІV клас), а втората купа беше спечелена от сестра и Сара (VІІ клас).