Начало/Новини/Мартина Илиева – световен вицешампион на TIMO 2021

Мартина Илиева – световен вицешампион на TIMO 2021

На 16 май бяха обявени имената на победителите на Тайландската международна математическа олимпиада. Финалът с организатор Olympiad Champion Education Centre – Хонконг, се проведе на 3 април.
Марти реши безпогрешно 29 от 30–те задачи за 90 минути, с което се класира на абсолютно второ място в световната класация и беше удостоена с вицешампионската купа (First Runner-up).
Във финала участваха състезатели от 17 държави: Австралия, Бразилия, България, Виетнам, Гана, Камбоджа, Киргизстан, Индия, Индонезия, Иран, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд, Филипините, Хонконг и Шри Ланка. Те трябваше за 120 минути да решат 30 задачи от пет области на математиката – теория на числата, алгебра, геометрия, комбинаторика и логическо мислене. Състезанието е с повишена трудност, задачите не са съобразени с българската обазователна система, което, съчетано с минималното време за решаване е допълнително предзвикателство към българските участници.
Състезанието се проведе дистанционно, през платформа на организаторите чрез двойно видеонаблюдение, включен микрофон, запис и други допълнителни защити (невъзможност да се превключи на друг прозорец, забрана за използване на клавиши, различни от цифри и букви и т. н.). Участниците бяха наблюдавани от две независими камери, които предаваха през различни системи.
Официалното награждаване и обявяване на победителите се излъчваше в youtube. Благодарение на Марти България отново е в челната тройка за ІV клас в световна класация на тази олимпиада.