Начало/Новини/Мартина Илиева взе златен медал на WIMO

Мартина Илиева взе златен медал на WIMO

На 13 февруари беше обявявено класирането на участниците във WIMO и в YouTube се състоя официалната церемония по награждаването. Състезанието се проведе на 8 януари. Тъй като в него участват само златни медалисти от финалите на TIMO, HKIMO или BBB, този финал е известен като Суперфинал на шампионите. За да бъде допусната до участие във WIMO, Марти премина през квалификациите и финалите и на трите състезания и влезе във финала с 6 златни медала. В него взеха участие 474 ученици от 15 държави, които трябваше да решат 30 задачи (само на английски език) от 5 области на математиката за 120 минути. Състезанието се проведе онлайн, на специализирана платформа с видеонаблюдение и запис на звука, както и допълнителни защити.
Участниците в тези състезания са предимно от азиатски държави и задачите са съобразени с тяхната образователна система, която не отговоря на българската, а я изпреварва с 2-3 години. Поради тази причина възможността ученик от България да се класира в челните позиции е минимална. Марти постигна втори резултат в генералното класиране и беше поставена под №2 в световната класация (Global ranking 2). Това е трето явяване на Марти на финал на WIMО и до момента се е класирана под №4, №1 и сега - №2.
Мартина е член на Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020 и кандидат за член на Клуб 2021 на Фондация „Димитър Бербатов“. Лауреат на Голямата награда за 2019 г., финалист за Голямата награда за 2020 г.