Начало/Новини/Мария Касия Петрова с приз от руска олимпиада

Мария Касия Петрова с приз от руска олимпиада

На 5 май станаха известни резултатите от финалния кръг на ІХ Международна олимпиада „Формула на Единството – трето хилядолетие“.
Състезанието трябваше да се състои присъствено на 28 февруари, но заради пандемията беше отложено за 4 април, когато се проведе онлайн. В продължение на 4 астрономически часа финалистите решаваха 6 предизвикателни задачи с разписване. Мария Касия реши пет от тях и получи по максималните 7 т. за своите подробни решения, които бяха изложени на английски език. Така с общ сбор от 35 т. Каси зае второ място в своята възрастова група и получи Диплом II степен. Резултатът е втори и сред всички български участници (осмокласник от София получи 36 т.).
Обединената математическа олимпиада „Формула на Единството – трето хилядолетие“ е за ученици от V до XI клас, и се провежда ежегодно в два етапа – дистанционна квалификация и присъствен финал. Организатор е университетът в Санкт Петербург "Петър Велики", а състезанието е включено в календара на проявите за ученици на Министерството на науката и висшето образование на Руската федерация. В деветото издание участваха представители на Австралия, Беларус, Боливия, България, Естония, Израел, Испания, Иран, Казахстан, Канада, Киргизстан, Мексико, Молдова, Нигерия, Румъния, Русия, САЩ, Тайланд, Турция, Узбекистан, Украйна и Унгария. Те решават 6 задачи и ги изпращат за проверка от журито в Санкт Петербург.

Мария Касия от София е член на Клуб 2016, Клуб 2017, Клуб 2018 г., Клуб 2019 и Клуб 2020 на Фондация "Димитър Бербатов". Лауреат на Голямата награда за 2018 г. и финалист за Голямата награда за 2017 г.