Начало/Новини/Мария Касия донесе бронзов медал от JBMO

Мария Касия донесе бронзов медал от JBMO

От 28 юни до 3 юли в Сараево (Босна и Херцеговина) се проведе XXVI Младежка Балканска олимпиада по математика (МБОМ/JBMO). Олимпиадата е за ученици на възраст до 15,5 години.
Мария Касия Петрова - най-младият участник в българския отбор, спечели бронзов медал в тази престижна надпревара и се завърна щастлива от своето първо задгранично участие в турнир на подобно ниво. Каси стана част от младежкия национален отбор след проведени контроли за определянето на състава му през месец май. А през юни се проведе двуседмична усилена подготовка на разширения национален отбор в ИМИ - БАН.
Балканиадата протича в един състезателен ден - участниците решават в продължение на 4 часа и половина 4 задачи от областите алгебра, геометрия, теория на числата и комбинаторика. Тази година в престижното състезание участваха 107 младежи от 18 държави.
В отборното класиране страната ни се нареди на 5-о място от 11-те официални държави участнички, и на 8-о място сред всички участващи държави (и извън балканския регион). Българският отбор спечели 5 медала - 1 златен, 1 сребърен и 3 бронзови. Ръководител на отбора е доц. Ивайло Кортезов от ИМИ - БАН.
Мария Касия е член на Клуб 2016, Клуб 2017, Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020 и Клуб 2021 на Фондация "Димитър Бербатов". Финалист за Голямата награда за 2017 г., Лауреат на Голямата награда за 2018 г. и 2020 г.