Начало/Новини/Марина Кацарска – лауреат на международен фестивал

Марина Кацарска – лауреат на международен фестивал

На 21 април бяха официално оповестени резултатите от конкурса за изобразително изкуство и приложно творчество, провел се в рамките на международния фестивал "Млади таланти" - София. Марина безапелационно грабна лауреатското звание в раздел "Приложно изкуство" (номинация "Текстилни техники", ВГ V-VII клас) с прекрасната си колоритна творба "Нестинарка". Паното е изработено чрез техниката иглонабиване - сухо плъстене на вълна. Отличието донесе огромна радост и удовлетворение на Марина, тъй като тя сама изучава този метод на изработка от видео практики в интернет. Това е второ нейно самостоятелно пано и първо участие в конкурс с творба, изработена с тази традиционна за българите техника. Международният фестивал "Млади таланти" ежегодно е част от националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците.
Предишния ден Марина бе удостоена еднолично и със златен медал в раздел "Изобразително изкуство" на конкурса "Моята мечтана професия в бъдещето" - Плевен.
Същата седмица бяха обявени и имената на отличените в направление "Най-добри художници на света - деца и младежи, 2020-2023" в класация на най-голямата международна платформа за детско творчество, създадена от Charumela Art School - Бангладеш. Сред хиляди участници от цял свят, 16-членно международно жури селектира творбите на 14 деца, сред които и на две българчета - Марина и нейния брат близнак Никола. Това е огромно признание на световно ниво за труда и таланта им, което те получават не за първи път.

Марина е на 12 години, ученичка в НУИ "Панайот Пипков" - гр. Плевен. Тя е горд член на Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020, Клуб 2021 и Клуб 2022 на Фондация "Димитър Бербатов". Лауреат на Голямата награда за 2020 година.