Начало/Новини/Марина Кацарска е призьор в национален конкурс

Марина Кацарска е призьор в национален конкурс

На 13 декември бяха официално оповестени резултатите от националния конкурс за народно приложно изкуство "От Коледа до Васильовден" - София. Марина бе класирана на второ място в категория на направлението "Етнография".
Марина е сред призьорите на този ежегоден конкурс за шеста поредна година. В изданието за 2023 г. на творческата надпревара тя впечатли журито с колоритната си приложна творба "Кукери", изработена чрез сухо плъстене на вълна. Това е нова за Марина техника, която тя разучава от клипчета в интернет, с помощта на своя брат близнак Никола. Плъстенето е тяхната нова голяма обща страст. До този момент всички плъстени приложни творби, с които Марина е взела участие в конкурси на национално и световно ниво, са наградени с най-високите отличия.
НК "От Коледа до Васильовден" се организира от Министерството на образованието и науката чрез Националния дворец на децата. Ежегодно е част от националния календара на МОН за изяви по интереси, включен е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби.
Марина е ученичка в VII клас на НУИ "Панайот Пипков" - гр. Плевен.
Тя е горд член на Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020, Клуб 2021 и Клуб 2022 "Успелите деца на България" на Фондация "Димитър Бербатов". Лауреат на Голямата награда за 2020 г.