Начало/Новини/Магдалена Златева – най-добрата в импровизациите на Global Dance Open 2023

Магдалена Златева – най-добрата в импровизациите на Global Dance Open 2023

Финалите на едно от най-големите танцови състезания - Global Dance Open, през 2023 г. се проведоха от 19 до 22 юли в град Авила (Испания). Участваха 1500 деца от 35 държави, преминали през регионалните квалификации.
Най-големият успех за Магдалена беше, че стана победител в състезанието по импровизация. Победителят е само един, няма второ и трето място. За това състезание 8-годишната Маги беше разпределена във възрастовата група 7-13-годишни, при 23 заявени участници в стил "Съвременен танц". Тук няма предварително подготвена хореография - всички деца се нареждат на сцената и всяко от тях танцува по 1 минута на музика, която чува в момента за първи път. Оценява се музикалността и спонтанността на танцьора. Това беше и най-вълнуващата част от целия конкурс за Маги, защото в България нямаме подобен вид състезания все още, където танцьорът показва усет и умения без предварително подготвени и заучени движения.
В последния ден от състезанието Маги се класира на първо място и в стил "Лирикъл" - с танца "The Key to Happiness" (с хореограф и преподавател по съвременен танц Бетина Димитрова), за който получи 86.17 точки. В стиловете "Класически балет" и "Характерен танц", на възпитаничката на НУИ "Добри Христов" с балетен педагог Цветалина Нахабедян журито присъди трето място - с оценки 94.6 точки за "Вариация на Лиза" от балета "Зле опазеното момиче", и 85 точки за "Испански танц" по хореография на Цветалина Нахабедян.

Магдалена Златева е горд член на Клуб 2021 и Клуб 2022 на Фондация "Димитър Бербатов", финалист за Голямата награда за 2022 г.