Начало/Новини/Магдалена Златева – лауреат на МК „Sara-Nora Prima“

Магдалена Златева – лауреат на МК „Sara-Nora Prima“

От 1 до 6 юли в Бургас се проведе II Международен балетен конкурс "Sara-Nora Prima", който протече в два тура. Във възрастовата група "А" (9-12 г.) Маги беше единственият 9-годишен участник. В първия тур състезателите трябваше да се представят с 2 класически вариации от "класическото репертоарно наследство" - създадени преди ХХ век. Магдалена успя да се класира с първи резултат в група "А" и премина на втори тур. Там участниците финалисти трябваше да изиграят една класическа вариация и един съвременен танц. Класическият репертоар, който Маги подготвяше с балетния педагог Ирма Каспарян месеци наред, включваше две вариации от балета "Пахита". Съвременният танц беше по хореография и подготовка на Бетина Димитрова, която вече пета година работи с Магдалена. На гала вечерта бяха обявени резултатите от втория тур и лауреатите на конкурса. Маги затвърди позицията си от първия тур като спечели първото място и на втория.
Конкурсът е само за професионалисти - от 9 до 26 години: ученици от балетни училища и професионални балерини и балетисти от България, Франция, Германия, Турция, Япония, Южна Корея.
Жури панелът включваше Сара-Нора Кръстева - примабалерина, директор на Националния балет, проф. д-р Мария Илиева - примабалерина и художествен директор на Националния балет, Силвия Томова - примабалерина и художествен ръководител на балета към Държавната опера в Стара Загора, Марта Петкова - примабалерина и художествен ръководител на балета в Софийската опера, Никола Хаджитанев - премиерсолист в Софийската опера и балет, Ана Павлович - примабалерина, директор на балета на Народния театър в Белград, Айшем Сюнал Савашкърт - директор на националния балет в Истанбул, д-р Seon Hee Jang - член на борда на корейския национален балет, Леонард Яковина - Staatsballet Мюнхен, Огулджан Борова - ръководител в танцовата академия "Джофри" в САЩ.

Маги получи покана за участие в цял спектакъл на балетната школа "Маша Илиева" на сцената на Софийската опера и балет, както и покана за обучение в Солун.
Магдалена Златева е ученичка в НУИ "Добри Христов" - гр. Варна, в специалност "Класически танц" с педагог Цветалина Нахабедян. Тя е горд член на Клуб 2021,  Клуб 2022 и Клуб 2023 "Успелите деца на България" на Фондация "Димитър Бербатов". Финалист за Голямата награда за 2022 г.