Начало/Новини/Лора Илова спечели двойно сребро

Лора Илова спечели двойно сребро

14-годишната балерина се завърна с две втори награди от един от най-елитните професионални конкурси за класически и съвременен танц в света - международният танцов конкурс „Spoleto“. В неговото 30-то издание, което се проведе в град Сполето (Италия) от 15 до 21 май, участие взеха над 130 танцьори от Италия, Унгария, Украйна, Южна Корея и България.
След два тура с елиминации, международно жури от Италия, Аржентина, Австралия, Германия, Южна Корея и Украйна допусна до участие на финал само 25 солови танца за всички възрасти и категории. С блестящи изпълнения на финалите, Лора е единственият участник в конкурса, награден и в двете категории – класически балет и съвременен танц. При неприсъдена първа награда, тя беше наградена с втора за калсическо изпълнение на вариация на Китри от балета „Дон Кихот“. Сред много силна конкуренция, Лора беше призирана с втора награда и за съвременен танц - „Кукла на конци“, с хореограф Ангелина Гаврилова.
Лора е ученичка в Нaционалното училище за танцово изкуство - София. Тя е възпитаничка на Мария Гезенчова и на Иванка Касабова. Работи репертоар и с Антоанета Алексиева, под чиято подготовка заблестя в ролята на Китри. От години се усъвършенства в съвременния танц под ръководството на Ангелина Гаврилова - хореограф и солист на балет „Арабеск“.