Начало/Новини/Лора Илова – лауреат на МК „Сара-Нора Прима“

Лора Илова – лауреат на МК „Сара-Нора Прима“

Второто издание на международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ се проведе от 1 до 6 юли на сцената на Държавната опера - гр. Бургас.
Конкурсът се проведе в два тура. За възрастовата група "B" (13-16-годишни) се представят 2 вариации или един pas de deux на първи тур и други две вариации или един pas de deux и една съвременна хореография на втори тур. Лора показа на сцената вариация на Фея Драже от балета „Лешникотрошачката“ и вариация на Медора от балета „Корсар“. С най-висок брой точки за солово изпълнение в тази възрастова група, тя беше един от 16-е конкурсанти, преминали на втори тур. След блестящо изпълнение на втори тур на класическите вариации: на Китри от трето действие на балета „Дон Кихот“ и на Жизел от първо действие на едноименния балет, Лора покори публиката и журито с новата съвременна хореография на Ангелина Гаврилова „Амор“.
Конкурсът е само за ученици и завършили професионални училища на възраст от 9 до 26 години. В това издание имаше участници от България, Гърция, Турция, Франция, Германия, Япония и Южна Корея. Председател на журито е Сара-Нора Кръстева - примабалерина и най-дългогодишен художествен ръководител на балета на Софийската опера и балет. Другите членове са д-р Seon Hee Jang - член на борда на корейския национален балет, Марта Петкова - примабалерина и настоящ художествен ръководител балета на Софийската опера и балет, Айшем Сюнал Савашкърт – примабалерина, административен и артистичен директор на Истанбулската държавна опера и балет, Никола Хаджитанев – премиер-солист на Софийска опера и балет, Ана Павлович - примабалерина, художествен ръководител на балета на Народния театър в Белград (Сърбия), Силвия Томова - примабалерина и артистичен директор на балета в Държавната опера - Стара Загора, Огулджан Борова - ръководител в танцовата академия "Джофри" в САЩ, проф. д-р Мария Илиева - примабалерина и балетен педагог, Леонард Яковина – водещ солист в Berlin Staatsballet, директор на балета в Хърватския национален театър.
Конкурсът бе закрит на 6 юли с тържествена церемония по награждаването и галаконцерт. Танцът „Амор “ бе отличен и на Ангелина Гаврилова бе връченна новоучредената Награда за съвременна хореография. Лора взе трета награда и получи покана за двуседмичен стаж в Белградската опера. На галаконцерта на лауреатите на конкурса младата балерина представи една класическа и една съвременна хореография.
Лора е щастлива да бъде част от семейството "Успелите деца на България" на Фондация “Димитър Бербатов". Тя е горд член на Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2021, Клуб 2022 и Клуб 2023.