Начало/Новини/Карита Тодорова отново победи

Карита Тодорова отново победи

От 29 юни до 4 юли в Созопол се проведе поредното издание на ежегодната Международна морска олимпиада на изкуствата "Хармония и сила". Карита се състезава в последната конкурсна вечер и нейната "Вариация на Лиза" от балета "Зле опазеното момиче" грабна златото. Това е голям успех за Кари, която направи дебют във възрастова категория 12-15-годишни, а тя навърши 12 години четири дни по-рано. Изпълнението й впечатли международното жури от САЩ, Украйна и България и тя получи покана да участва в галаконцерта на заключителната вечер, където беше единствената балерина със солово изпълнение. Конкурсът е в календара на Министерството на културата и е в Диамантената лига на танцовите състезания.
В дните преди състезанието Карита посещаваше майсторски класове по балет, съвременни и характерни танци, водени от съдиите. Освен че получи ценни уроци, тя се запозна и обмени опит с балерини от Чехия, Молдова, Украйна и Румъния.
Това е третото състезание подред, от което Кари се завръща с първо място. Само ден по-рано тя спечели безапелационно първо място с най-висок резултат в своята категория и втори в общото класиране в категория "Балет" на International Music Ballet & Dance Olympiad Grand Prix. Там тя се състезава при професионалистите в най-горната категория - "Елит", и отново бе оценявана от професионално международно жури.
Кари е горд член на Клуб 2021 на Фондация "Димитър Бербатов".