Начало/Новини/Илайда – с три световни титли на Dance World Cup

Илайда – с три световни титли на Dance World Cup

От 30 юни до 8 юли се проведоха световните финали на "Dance World Cup". В мащабния танцов конкурс, проведен през 2023 г. в Брага (Португалия), взеха участие 7500 танцьори от 55 държави, което го прави второто най-голямо състезание след Летните олимпийски игри.
Нашата балерина Илайда взема участие в този формат за втора поредна година. На Световната купа през 2022 г. тя се състезаваше в категория "Мини", а този път премери сили в по-високата възрастова категория - "Деца". Там тя беше една от най-малките и се съревноваваше с 10-13-годишни танцьори.
Първите два дни над 50 деца във всеки стил танцуваха на полуфинали и само на 10 от тях бяха връчени "златни пликове" - поканите им за участие във финалите. Илайда получи 4 златни плика и за 4-те си солови танца! В пликовете на всички 10 финалисти имаше и показа на есенен интензивен курс в Манчестър (Англия).
Илайда се представи с 4 солови, 2 дуетни и 2 групови танца. Тя завоюва титлата "световен шампион" с три от индивидуалните си танци и спечели бронзов медал с четвъртото си соло. Безапелационно най-добра беше в стиловете контемпорари, лирикъл и джаз с танците “The Weight of nothing“, “Echoes of Hope“ и “Hit me with your best shot“. С вариацията си в класическия балет, поставена и подготвена от А. Алексиева, се нареди на трето място, с което е истински горда, понеже беше най-малката участничка сред всички, допуснати до финала. Тя получи покана за участие в галаконцерта на победителите. Първо място и покана за галаконцерта получи и с групата на ТС “Амелия“. Така Илайда бе единственият танцьор, който се представи в галаконцертите цели четири пъти!
В последния ден от конкурса се проведоха и двата галаконцерта: Classical Gala, където Илайда взе участие със солата си в контемпорари и лирикъл и с груповия танц в контемпорари, както и в Artistic Gala, където пък бе поканена със солото си в джаз.
В края на галаконцертите се връчват най-големите и значими призове в конкурса и Илайда завоюва два от тях - "The Most Oustanding Girl in Artistic Gala" и "The Most Outstanding Girl in Classical Gala". Като "The Most Outstanding Gruop" беше отличен отборът на ТС “Амелия“. На Илайда й бе връчена и още една специална покана за обучение - място в летен интензивен курс в училището "Sylvia Young" в Англия.
Българската организация Dance World Cup Bulgaria обяви Илайда за най-успелия български участник на световните финали за всички времена. Илайда гордо развя трибагреника и изпя химна цели шест пъти на сцената на Dance World Cup.
Малката балерина вече е в София отново е в балетната зала, готвейки се за следващото си предизвикателство - Global Dance Open, което ще се проведе само след 10 дни в град Авила (Испания). Много е щастлива и още по-мотивирана за новия танцов сезон. Защото според нея винаги има още какво да се желае. Такава е :)
Илайда благодари от цялото си сърце на Фондация “Димитър Бербатов“ за финансовата и моралната подкрепа, без които "нито едно от тези постижения нямаше да е възможно".
Илайда е член на Клуб 2020, Клуб 2021 и Клуб 2022 на Фондация “Димитър Бербатов“. Лауреат на Голямата награда за 2021 година.