Начало/Новини/Илайда с покана за обучение в Лос Анджелис

Илайда с покана за обучение в Лос Анджелис

На 11 и 12 май в София се състоя българският квалификационен танцов конкурс “Global Dance Open Bulgaria“. Класирането дава право на първите пет места (с над 75 точки ) да вземат участие на световните финали, които ще се проведат през юли в Холандия.
Поканени да журират бяха професионалисти от Австралия, Италия и САЩ. За първи път в България член на съдийския панел беше преподавател от “Джофри" - Ню Йорк (САЩ), който по-късно през уикенда проведе кастинги по класически балет и контемпорари/джаз за летни обучения в Щатите.
Илайда се представи с 5 танца и завоюва 4 първи и 1 второ място. Първо място в класически балет соло с вариация “Куклена фея“ (поставена и подготвена от А. Алексиева ), първо място с най-висок резултат в конкурса (98 т.) в лирикъл соло с танца “Rattle the Stars“, първо място в контемпорари дует с танца “Every solitude is a peak“, първо място и най-висок резултат в конкурса (99 т.) в лирикъл трио с танца “Flowers in May“ и второ място в контемпорари соло с танца “No blinking needed“.
Във втори пореден конкурс Илайда е с най-висок солов резултат във всички категории и стилове. Всички солови изпълнения на Илайда бяха класирани за Upper Division или категория “Професионалисти“, където се влизат само сола с над 90 точки. Коментарите на журито за танца на триото пък беше, че той е готов мини спектакъл.

Илайда спечели и няколко специални награди, които много я зарадваха. За втора поредна година завоюва приза “Dancer of the Globe“, който се присъжда само на изключителни танцьори и дава правото на финалите да мериш сили в категория с най-добрите, избрани от цял свят, Илайда спечели “Global Dance Open Grand Prix“ - Гран при номиция за изключителен резултат в стиловете "Класически балет" и "Контемпорари". Илайда бе единствената, наградена с приза “Stop the Clock“ - награда за изключително артистична интерпретация, оригиналност и спиращо дъха представление. Тя беше отличена с една от четирите стипендии за лятно обучение (50%) в балетното училище “Джофри" - Ню Йорк. Илайда вече има една 100% стипендия за “Джофри" - Маями, от която ще се възползва през лятната ваканция, а вече ще може да удължи престоя си в САЩ за още две седмици и ще вземе участие в летния интензив и в Ню Йорк. Илайда бе единствената, наградена със 100% стипендия за “Vetrina Coreografica di Danza Citta di Olbia“ - Италия, връчена специално от Роберта Фонтана.
През втората част от състезателния уикенд се проведоха мастър класове по контемпорари и лирикъл с журито, както и кастинги за летните обучения в “Джофри" - САЩ. Илайда се включи във всички класове и кастинги. Коментарите на преподавателите бяха, че е феноменална, че никога не са виждали дете на тази възраст да се движи по толкова осъзнат начин. В класа на Шанън Аткинс, която преподава в цяла Европа, в Автралия, както и в “Steps on Broadway“ и “Broadway Dance Center“, дори бе поканена да изпълни комбинацията сама пред всички, което я направи истинаски щастлива и горда.
Вече сме получили резултатите от кастингите, където Илайда е завоювала своето място в 20 летни обучителни курса и е единствената, поканена за едногодишно обучение в Лос Анджелис в пре-професионалната програма “Joffrey RED - Contemporary Ballet“, където могат да учат само граждани на САЩ и специално подбрани танцьори.
Илайда е изключително щастлива от резултатите и още по-мотивирана за предстоящите ѝ събития. Казваме събития, защото не са просто конкурси. Тя ще вземе участие в “Dance World Cup - Finals“, където бе избрана по-рано през тази година да е част от контемпорари компанията на Richard Wherlock.