Начало/Новини/Илайда с номинации „Dancer of the Year“ и „Dancer of the Globe“

Илайда с номинации „Dancer of the Year“ и „Dancer of the Globe“

На 29 и 30 април в София се проведоха българските квалификации за Global Dance Open, определящи възможността за участие на финалитe, които тази година ще се проведат в град Авила (Испания). За да получиш квота, трябва да имаш над 70 точки и да си в първите пет класирали се танца.
10-годишната Илайда се състезаваше в категорията Джуниър (10-13-годишни) и се представи с 8 танца. Тя завоюва 7 първи и 1 второ място, както и две специални награди. Приключи участието си с най-висок резултат в целия конкурс, в който се изтанцуваха общо 240 танца.
Със соловите си изпълнения тя спечели 4 първи места в стиловете "Класически балет - репертоар", "Контемпорари", "Лирикъл" и "Джаз" с танците “Сванилда“ (подготвен от А. Алексиева), “The Weight of Nothing“, “Echoes of Hope“ и “Hit me with your best Shot“. Дуетните и изпълнения с нейната партньорка Лора Игнатова на танците “Two of a Kind“ и “Forever… Together“ също бяха отличени с първо място, а едно първо и едно второ място спечели и в групи - в "Лирикъл" за “Across the River to Freedom“, и за “Les Miserables“ в "Контемпорари".
Приятно изненадана и истински щастлива я направи обявяването на специалните награди на конкурса.
Илайда бе отличена с единствената за целия конкурс номинация “Dancer of the Year“, която се дава най-талантливите участници от “Can you dance?“ - най-голямата танцова конвенция в Обединеното Кралство, работеща с многобройни колежи и академии.
Другото специално отличие, което Илайда получи, е номинацията “Dancer of the Globe“, която също се присъжда на избрани танцьори и дава възможността на световните финали да се състезаваш в отделна категория, в която не можеш да танцуваш, ако не си специално избран. Илайда беше единствената, наградена в тези номинации с хореографии и в двата раздела - както в "Classical Award", така и в "Performer Award".
Тази номинация дава възможност на Илайда да участва в професионално заснето концептуално видео и да работи с хореограф от Лондон.
Ден след конкурса стана ясно, че всъщност Илайда има и най-високия брой точки в целия конкурс - 94,33, сред всичките 240 танца.
Илайда беше изключително щастлива не само от своите успехи, а от тези на нейните най-близки приятелки. Да се радва за другите е едно от нещата, което я прави истински специална.
В момента малката балерина е в град Сполето (Италия) на сериозен балетен конкурс и ще се състезава с деца от най-големите балетни училища в няколко кръга, с амбиция да премине всеки един от общо четирите тура.
Илайда е член на Клуб 2020, Клуб 2021 и Клуб 2022 на Фондация “Димитър Бербатов“. Лауреат на Голямата награда за 2021 година.