Начало/Новини/Илайда – с най-висок индивидуален резултат в България

Илайда – с най-висок индивидуален резултат в България

На 6 и 7 април в София се проведе българският квалификационен танцов конкурс “Dance World Cup“, даващ право на първите четири първи места (с над 70 точки) да вземат участие на световните финали в края на юни. Тогава в Прага (Чехия) се очаква да се изявят над 8000 танцьори. На световните финали миналата година Илайда спечели 4 световни титли и един бронзов медал.
На квалификациите в София Илайда се представи със 7 танца - 4 солови, 1 дует, 1 трио и 1 групов, и завоюва 7 първи места. Тя приключи с най-висок резултат в индивидуалните изпълнения и втори най-висок резултат за конкурса от всички формати танци, които се изтанцуваха там.
Първите ѝ места за солови изпълнения са в стил "Класически балет" с вариацията “Куклена фея“ (поставена и подготвена от А. Алексиева), в стил "Характерен танц" с “Gypsy Soul“, в стил "Лирикъл" с танца “Rattle the Stars“ и в стил "Контемпорари/Модърн" с танца “No blinking needed“.
За Илайда характерните танци доскоро бяха напълно непознат и нов стил и тя беше силно притеснена за изпълнението си, но се справи повече от блестящо. Още по-невероятното всъщност е, че танцът започна да се работи в понеделик - в седмицата на квалификациите, защото преди това все не оставаше време за тази хореография. Но хореографът Антоанета Алексиева - преподавател в НУТИ, прави чудеса с децата си.
“Rattle the Stars“ пък е неѝн много, много любим танц. Според споделени мнения на различни хора, това е най-хубавият танц, който са виждали някога, и не е за вярване, че в този танц Илайда е на 11 години. За “No blinking needed“ тя получи 96,3 точки - най-високият резултат от всички индивидуални танци в конкурса и вторият най-висок за всички формати в конкурса. Хореограф на танца е любимият на Илайда преподавател - Милош Исаилович, изключителен танцьор, хореограф и постановчик.
Илайда е благодарна и осъзнава, че резултатите, които постига, са дело освен на нейната неуморна работа, и на пълната отдаденост на нейните преподаватели, хореографи и репетитори, всеки от които има различен подход и развива у нея различни качества. Тя няма търпение за световните финали в Прага, за които също така бе избрана от световната организация да е част от модерната трупа “DWC in association with Richard Wherlock Junior Dance Company“ - 22-мата най-добри танцьори, след които тя е най-малката. Танцьорите ще подготвят хореография, която ще бъде представена на двата галаконцерта.
Илайда в момента е в САЩ, подготвяйки се да представи България и Фондация “Димитър Бербатов“ на най-голямото балетно събитие - финалите на "Youth America Grand Prix", с модерното си соло “The Weight оf Nothing“, поставено от Милош Исаилович. Тя ще участва и в Grand Defile на двата галаконцерта: YAGP 25th Anniversary Gala и Stars of today meet Stars of tommorow YAGP“ - Best of 25th years Gala. А на 17 април Илайда ще участва в заснемането за рекордите на Гинес - “Най-много балерини на палци едновременно“.