Начало/Новини/Илайда – с втори най-висок резултат за всички възрасти на Global Dance Open

Илайда – с втори най-висок резултат за всички възрасти на Global Dance Open

От 19 до 22 юли в град Авила (Испания) се проведоха световните финали на международния танцов турнир Global Dance Open. След проведени през април квалификации бяха допуснати до участие над 1500 танцьори от 35 държави.
В стиловете "Класически балет - репертоар" и "Контемпорари" хореографиите на Илайда бяха разпределени в Upper Division - категория, в която се състезават най-добрите танци и танцьори, получили над 90 точки на квалификациите. В тази категория солистите се оценяват от специално подбран съдийски панел, в който са бивши балерини и балетисти от най-големите и известни балетни училища и трупи.
Илайда се представи с четири сола и завоюва първо място в "Джаз" с танца “Hit me with your best shot“, първо място в "Лирикъл" с “Echoes of Нope“, второ място в "Контемпорари" Upper Division с танца “The weight of nothing“ и трето място в "Класически балет - репертоар" Upper Division с вариация “Копелия: Сванилда“ (подготвена и поставена от А. Алексиева).
Илайда бе единствената от България, която се състезава в по-напредналата категория и единствената избрана да представи държавата ни в категорията Dancer of the Globe, състезавайки се както за Classical Award, така и за Performer Award. Категория, в която танцьори от всякаква възраст и пол мерят сили в танцов техничен клас (40% от оценката) и солово изпълнение (60% от оценката).
Илайда завоюва и отличието Global Dance Open Best Soloist, но най-значимите за нея отличия бяха специално връчените от съдиите стипендии: обучение в Steps on Broadway в Ню Йорк (САЩ), обучение в New York Dance Project в Ню Йорк (САЩ), обучение и златен билет за The Dang Collective в Лондон (Великобритания) и The Tring Park School of Performing Arts в Лондон (Великобритания).
Илайда е с втория най-висок резултат в целия конкурс.
Тя е изключително щастлива и мотивирана за новия танцов сезон. Преди това обаче има няколко летни академии и обучения. Още на 30 юли започва 7-дневното ѝ обучение в гр. Бурса (Турция), където програмата е много интензивна - с класове по класически балет, модерн, характерни танци и обща физическа подготовка.
Илайда е горд член на Клуб 2020, Клуб 2021 и Клуб 2022 на Фондация “Димитър Бербатов“. Лауреат на Голямата награда за 2021 и 2022 година.