Начало/Новини/Илайда спечели стипендия на международен конкурс в Италия

Илайда спечели стипендия на международен конкурс в Италия

От 2 до 6 май в Сполето (Италия) се проведе XXXI Международен танцов конкурс “Сполето“. Малката прима Илайда се подготвяше за тази силна надпревара месеци наред, заедно със своя педагог по класически балет г-жа Алексиева и хореографите си от ТС “Амелия“ - София. Тя се състезава във възрастовата категория “Promising Dancers“ (9-11-годишни) и се представи с две класически вариации - “Swanilda“ и “Paquita“, както и с две модерни хореографии - “The Weight оf Nothing“ и “Explosions“.
Конкурсът протича в 5 дни, като всеки един от дните танцьорите започват със задължителни мастър класове по класически балет и контемпорари, след това има проба на сцена, която е много важна и не може да се пропусне (сцените в театрите и оперите в Италия са с 5% наклон към публиката, това за танцьорите е изключително трудно и изисква време да се преборят с наклона - за Илайда наклонът беше истинско предизвикателство).
Конкурсната част се развива в четири тура: първи тур (елиминационен), за който танцьорите избират една класическа вариация и една модерна хореография; ако не отпаднат преминават към втория тур (полуфинали), където танцуват втората си вариация и модерна хореография; избраните за третия тур (финали) танцуват вариация и модерна хореография по избор на журито. Четвъртият тур е гала концертът, на който танцуват само наградените на почетната стълбичка.
Илайда е само на 10 години и никога не беше стъпвала на сцена с наклон, но като истинска прима успя да се пребори и с тази трудност. Тя премина успешно и 3-те тура - беше забелязана и наградена от журито с първо място в класическия балет, и с първо място в модерните танци. Най-голямата изненада за всички беше, че Илайда (най-малкият участник) беше наградена и със стипендия за едногодишно обучение в Opera House School in Rome. Стипендии получиха само две балерини - Илайда и по-голяма състезателка от Германия, която впоследствие спечели и Гран при.
Като лауреат на Голямата награда в "Класика" и лауреат на Голямата награда в "Контемпорари", Илайда беше избрана да участва в гала концерта както с класическа вариация, така и с модерната си хореография. Тя откри целия концерт с вариацията “Paquita“, малко след което представи модерната си хореография “Explosions“. На гала концерта разбрахме, че Илайда е спечелила още едно отличие и не какво да е, а единственото в конкурса, връчено от балетния критик Sara Zuccari - отличието “Мис Динамит“.
Илайда е изключително щастлива и доволна от представянето си, в края на конкурса вече всички знаеха името й, поздравяваха я, прегръщаха я - напълно непознати, дори в хотела и в ресторанта, където бяхме отседнали бяха чули за нея. Големи балерини, балетисти, хореографи, жури и организатори я поздравяваха и й пожелаваха да продължава в същия дух и никога да не се отказва.
Илайда благодари от цялото си сърце на своя балетен педагог г-жа Антоанета Алексиева, без която нямаше да има тези успехи, подготовка, подкрепа и любов към балетния свят. Благодари също любимия си хореограф Милош Исаилович, който отвори очите й за модерната хореография и я провокира да израсне като танцьор и личност, както и на хореографите си от ТС “Амелия“ - София.
Илайда е член на Клуб 2020, Клуб 2021 и Клуб 2022 на Фондация "Димитър Бербатов". Лауреат на Голямата награда за 2021 година.