Начало/Новини/Илайда покори сцена на престижен балетен конкурс

Илайда покори сцена на престижен балетен конкурс

От 2 до 5 ноември в Париж (Франция) се проведе 25-ото издание на европейските полуфинали за Youth America Grand Prix - балетен конкурс за възраст до 19 години. Полуфиналите са квалификации за финалите в Ню Йорк (САЩ) през пролетта. Те се организират в 16 града по света и в 34 щата в САЩ и излъчват финалистите (топ 12 и в двете направления - "Класически балет" и "Контемпорари"), които получават шанс да мерят сили с най-добрите в Ню Йорк.
Илайда се представи с две класически вариации (поставени и подготвени от Антоанета Алексиева) и с две модерни хореографии, от които се оценява само една вариация и една модерна хореография (тази, която се е харесала повече на журито).
Квалификациите за YAGP в Париж от години се смятат за най-силната и тежка надпревара за възрастта и е предпочитана от най-добрите, защото определя адекватно нивото на танцьорите. 11-годишната Илайда се яви за първа година и се състезаваше в Pre-competitive. Тя мечтае за тази сцена откакто беше на 7 години и явно годините усилия по подготовка са си стрували. Тя зае първото място в "Контемпорари" и се нареди сред 12-те най-добри в "Класически балет". Така завоюва възможността през април да се яви и да защити позициите си на финалите в Ню Йорк.
Години наред много талантливи балерини се борят да стигнат до финалите в Америка, но е изключително трудно, защото трябва да покриеш топ 12 и в двете направления. Но нашето момиче обича предизвикателствата. От септември Илайда е възпитаник на НУТИ и това много ѝ е помогнало да заеме място сред най-добрите 12 в "Класика". YAGP е най-тежкият конкурс, на който Илайда се е явявала, там уменията се оценяват от директори на най-авторитетните танцови училища и академии в света.
Илайда е изключително благодарна на своите педагози, хореографи и репетитори. "Специални благодарности на Фондация "Димитър Бербатов" за помощта, подкрепата и вярата в нея, без които нямаше да се справи и нямаше да е Илайда."
Илайда е член на Клуб 2020, Клуб 2021 и Клуб 2022 "Успелите деца на България" на Фондация "Димитър Бербатов". Лауреат на Голямата награда за 2021 и 2022 година.