Начало/Новини/Илайда откри сезон 2024 с 4 първи места

Илайда откри сезон 2024 с 4 първи места

От 22 до 24 март в София се проведе XII Национално танцово състезание "Sofia Dance Fest". Състезанието е квалификация за Европейското първенство на IDO по балет, джаз и модърн, което ще се проведе през септември в Словения. Първите трима получават квоти за участие в него. Тази година конкурсът беше доста по-мащабен от обикновено. Илайда се представи с 4 танца и завоюва 4 първи места - 3 със солови изпълнения и 1 групово с други две момичета от ТС "Амелия" - гр. София.
Илайда нямаше търпение да покаже част от новия си репертоар на сцена и се справи повече от блестящо. Тя за първи път се състезава в категорията "Професионалисти", защото от настоящата учебна година е ученичка в Националното училище за танцово изкуство - София. Тя спечели първите места в стил "Класически балет" (с вариацията "Куклена фея", поставена и подготвена от А. Алексиева), в стил "Контемпорари/Модерн" (с танца "No Blinking Needed"), в "Лирикъл" (с танца "Rattle the Stars"), и в "Джаз/Лирикъл" (с груповия танц "Flowers in May").
"Илайда беше много удовлетворена от себе си, макар критично отново да заяви, че можело повече като представяне - разказва нейната треньорка Мария Узунова. Истината е, че в началото на всеки сезон сме притеснени какво ще покажем и дали ще успеем да се надскочим. Не е за вярване колко е напреднала, пораснала и в какво се е превърнала малката ни голяма звезда.
Няколко дни преди конкурса хореографът по модерен танц на Илайда - Милош Исайлович, пристигна в София да помогне на момичетата да се подготвят за новия сезон или, както той обича да казва, "да оцвети танца". Той беше стъписан от Илайда. След изпълнението ѝ очите му бяха насълзени и каза, че по принцип винаги има какво да каже, но в случая не може да повярва какво прави тя. Беше много, много горд!
Както винаги след танц на Илайда за кратко е тишина, но при солото ѝ в "Лирикъл" публиката избухна малко преди да е свършъл танцът и аплодисментите не спряха сигурно още минута след това, беше много емоционален и специален м(омент.
Седмица по-рано Илайда е лично поканена да представи виртуално няколко от нейните хореографии от миналия сезон във виртуалното издание на World Dance Movement. Бяхме изненадани като получихме резултатите - Илайда не просто спечели първо място, но също "Double platinium gold" с модерната си хореография ("The Weight of Nothing", поставена от Милош Исайлович), както и отличията "World Dance Movement Solo Overall Winner", "World Dancer of the Year", еднолично присъдената в конкурса "Специалната награда на Президента" (в памет на маестро Доменико Даоли), 100% стипендия за лятно обучение в САЩ в "Joffrey Ballet School", две други стипендии за безплатни участия в конкурси в Щатите като New York Dance Alliance и няколко други.
Илайда е много щастлива и разбира се продължава да работи неуморно, тъй като туко-що започна нейният танцов сезон и тя се надява да е все така успешен."