Начало/Новини/Илайда защити световните си титли на Dance World Cup

Илайда защити световните си титли на Dance World Cup

От 27 юни до 6 юли в Прага (Чехия) се проведоха финалите на най-мащабния танцов конкурс - "Dance World Cup". В тях взеха участие 10 000 танцьори от 63 държави.
Илайда взема участие в конкурса за трета поредна година и защити световните си титли от предходното издание. Тя се представи със соло в стила контемпорари-модерн - една от най-оспорваните дисциплини, и завоюва първо място и световна титла с танца "No blinking needed". Първото място и световната титла са нейни и за солото ѝ в стила лирикъл с танца "Rattle the Stars". За този танц Илайда получи 97,8 точки от 100-те възможни и бе специално поздравена от патрона на Dance World Cup - Bonnie Lythgoe.
Първо място и световна титла Илайда спечели и в дует/трио в стила лирикъл с танца "Flowers in May". Според нея обаче най-големият ѝ успех и второто място и вицешампионската титла с вариацията "Fairy Doll" в стила класически балет-репертоар. Миналата година тя стана трета в този стил, в който е изключително трудно изобщо да си в топ 6 при 10-12-годишните, когато си на 11. Само 0.3 точки я делят от първото място, но тя гордо заяви, че догодина ще е първа и че има още какво да работи ). В дует/трио в стила контемпорари-модърн с танца "Every Solutide Is A Peak" се класира на второ място.

На гала концерта, в който участват само световните шампиони, Илайда трябваше да избира кое соло да танцува - тя избра своето любимо "Rattle the Stars" и се справи повече от блестящо. Илайда и нейните съотборнички от ТС "Амелия" - гр. София, завоюваха приза "Най-впечатляващ дует/трио" в цялото състезание.

Илайда е единствената българка, станала световен шампион за втора поредна година и с двете си солови изпълнения, което я прави най-успешният български състезател.

По-рано през годината Илайда бе поканена да участва по време на конкурса в първата танцова компания - "Dance World Cup Junior Company". Там тя беше единственият танцьор под 15-годишна възраст. През първата половина на конкурса Илайда беше на репетиции в компанията по цял ден, след което се подготвяше за сцена, танцуваше, печелеше и се връщаше отново на репетиции. В компанията не остана незабелязана, всеки ден работеше с различен хореограф и всички бяха много впечатлени - казваха й, че нямат търпение да порасне и да видят как ще се развие с този талант :) Хореографи и преподаватели от Южна Африка я поканиха да гостува в техните школи, а някой от специалните гост-хореографи на конкурса я избраха за асистент. От Канада пък й предлагат за трета поредна година да се състезава за тяхната държава...
Илайда е изключително щастлива и готова отново за работа, втората седмица от конкурса тя посещаваше майсторски класове, класове в компанията, заучаваше балетни вариации и като цяло не спираше да танцува и да се труди.

Илайда е горд член на Клуб 2020, Клуб 2021, Клуб 2022 и Клуб 2023 "Успелите деца на България" на Фондация “Димитър Бербатов". Лауреат на Голямата награда за 2021 г. и 2022 г.