Начало/Новини/Илайда взе отличие „Най-добър солист“

Илайда взе отличие „Най-добър солист“

От 17 до 19 юни в Хасково се проведе Международният танцов фестивал “Magic World“ - един от най-големите танцови конкурси в страната. Участниците в конкурса обичайно са толкова много, че се танцува на три сцени в три състезателни дни.
Илайда взе участие с 4 солови танца при децата. Въпреки крехките си 9 години, тя се представи достойно в една от най-трудните възрастови категории. В разделите за класически балет, модерн и шоу денс тя се състезава с по 40 деца в категория и танцува по 3 пъти всеки танц - първо за чевъртфинал, при което се отсяват 16 танца, танцува се полуфинал, от който избират 8 танца и накрая танцуват за класация във финала.
Илайда спечели първо място в "Лирикъл" с танца “Never Enough”, първо място в "Модерн" с танца “Who is the Enemy Who is the Friend”, първо място в "Шоу денс" с танца “The Maiden and the Wolves” и трето място в "Класически балет" с Вариация “Пахита”. Илайда беше много доволна от своето класиране в класиката, защото се изправи срещу деца от Националното балетно училище и се нареди точно след тях на стълбичката, а някои от тях дори пребори. Илайда спечели 2 стипендии за лятно обучение в Италия, както и покана за обучение в Холандия, също така беше официално поканена от един от съдиите напълно безплатно да вземе участие в конкурс в Словения през есента.
В края на втория състезателен ден, обявиха петте най-добри солисти от категориите "Мини" и "Кидс", които бяха поканени да вземат участие в мини галаконцерта на състезанието. От всички 300 солови танца в състезанието, избраха само 5 и Илайда беше една от номинираните, при това не с един, а с цели два танца (класически балет и модерн). Тя се включи с модерния танц, защото по регламент се избират танците с най-висок резултат, а той беше с по-висок брой точки от този в балета. На галаконцерта беше безупречна - само на 9 години танцуваше като 20-годишен професионален танцьор, някои от съдиите дойдоха лично да я поздравят и да се снимат с нея. На галата Илайда спечели приза "Mini Best Soloist" - от всички 300 солови танца в конкурса, тя беше отличена с най-голямата и ценна за нея награда. Илайда е много щастлива и още по-мотивирана да се труди в танцовата зала.