Начало/Новини/Ивайло Василев е победител за „Cantus Firmus“

Ивайло Василев е победител за „Cantus Firmus“

В Деня на детето бяха обявени резултатите от Националния радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на "Cantus Firmus".
Ивайло спечели еднолично първата награда във възрастовата група до 15 години - сред всички инструменталисти! Конкурсът се проведе в два тура и беше отворен за всички млади музиканти от музикалните училища и университети в страната, разпределени в две възрастови групи - до 15 г., и до 22 г. Нивото беше изключително високо, може би най-високото за национален конкурс, тъй като възможност за участие имаха всички млади надежди на България в областта на класическата музика. Беше и достатъчно масов, заради реномето на журито и възможността за Голямата награда - изпълнение с оркестъра на "Cantus Firmus".
Над 90 млади таланти от цяла България на възраст от 9 до 22 години се състезаваха в първото издание на конкурса, организиран от музикална агенция „Cantus Firmus“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Classic FM радио. Оценяването беше общо за всички музикални инструменти. Участниците бяха оценявани от жури в състав Григор Паликаров (диригент и пианист), Георги Черкин (пианист и аранжор), Статис Карапанос (флейтист), Людмил Ненчев (цигулар, концертмайстор на оркестъра на "Cantus Firmus") и Даниела Ханджиева (музиколог, артистичен директор на „Cantus Firmus“).
В групата до 15 г. на първи тур се явиха около 40 участници, от тях 10 бяха допуснати до втори. На Ивайло беше присъдена както първата награда, така и Голямата награда - концерт с оркестъра на "Cantus Firmus" през сезон 2021/2022 г. Ивайло е и единственият награден пианист за двете възрастови групи.