Начало/Новини/Злато за Дара Пенчева и нейната флейта

Злато за Дара Пенчева и нейната флейта

Февруари даде летящ старт на музикалните изяви на Дара през 2023 година. С 98 точки от 100 възможни тя спечели първа награда на ХХ Международен музикален конкурс "Даворин Йенко", който се проведе в Белград (Сърбия) от 12 до 20 февруари. Дара се състезава при флейтистите в предкатегория Б (родени 2011-2012 г.) с 23-ма участници от Сърбия, Турция, България, Хърватска и Словения.
Конкурсът се организира вече 20-а година в едно от престижните средни музикални училища в Белград - "Даворин Йенко". През всичките тези години конкурсът затвърждава високото си ниво, не само като организация, но и като събиране на музикални таланти от централна Европа и Балканския полуостров. В рамките на конкурса младите музиканти показват уменията си, сравняват постиженията си и имат възможност да усъвършенстват познанията си в различни майсторски класове, водени от професионални музиканти от висока класа.
Първата награда засили желанието на Дара да продължи да усъвършенства своя музикален талант. В това с всеотдаен професионализъм ѝ помагат преподавателят ѝ по флейта д-р Ива Любомирова и корепетиторът Любен Илиев. Тя е ученичка в V клас в НМУ "Любомир Пипков" - гр. София.
Дара е горд член на Клуб 2021 на Фондация "Димитър Бербатов" и очаква с нетърпение резултата от номинацията си за Клуб 2022.