Начало/Новини/Златни трофеи за Вяра Пенчева в Армения

Златни трофеи за Вяра Пенчева в Армения

От 8 до 10 ноември в Ереван (Армения), се проведе VIII Международен конгрес и фестивал за връчване на наградите на универсалната научно-образователна и изследователска мрежа (USERN) с тема "Обединени наука и изкуство: силата за мир". В него участваха учени от различни области на науката от цял свят, както и артисти от различни области на изкуството. За Вяра беше голяма чест да бъде поканена и да участва в церемонията по закриването в Ереван. Тя беше най-младият творец, представил своето изкуство по време на церемонията. Вяра нарисува мечтата си за мир, обединявайки науката и изкуството в една прекрасна картина.
USERN e независима неправителствена организация, която има за цел насърчаването на етични и професионални научни изследвания и образование, както и на развитието на науката за невоенни цели. Към настоящия момент USERN има 24 730 членове от 120 страни. Членове на консултативния съвет на мрежата са 18 нобелови лауреати, 2-ма абелови лауреати и повече от 600 топ учени. Конгресът на USERN всяка година се провежда в различни държави по света, а държавата домакин на следващия конгрес се обявява по време на церемонията по закриване на настоящия. Номинирани за домакини на конгреса през 2024 година бяха Беларус, Бразилия, България и Холандия. За наша радост организаторите обявиха, че домакин на следващия конгрес ще бъде Пловдив. На Вяра се падна честта да приеме домакинството.
В дните на конгреса се проведе и церемонията по награждаването на IX Международен фестивал за рисунки за педиатрични пациенти (IFPPP). Рисунката на Вяра бе избрана за победител (в топ 3) и на официалната церемония в Ереван тя получи златния трофей. Голяма чест за Вяра беше, че точно тя бе избрана да нарисува плаката за Х-ия IFPPP 2024, който беше представен по време на официалната церемония.
Конкурсът се организира от "Здраве и изкуство" (HEART) – международна благотворителна група, която има за цел да се грижи за психичното здраве на болни деца чрез изкуството. Провежда се ежегодно, като рисунките на победителите участват в изложби, организирани в детските отделения на болници по целия свят. През 2023 г. в IХ-ия IFPPP участваха рисунки на деца и младежи (до 18 години) от 20 държави от 5 континента. Международно жури определи победителите във всяка от четирите възрастови групи, които бяха поканени да вземат участие в церемонията в Ереван.
Вяра е е член на Клуб 2016, Клуб 2017, Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020, Клуб 2021 и Клуб 2022 на Фондация "Димитър Бербатов". Лауреат на Голямата награда за 2016 г. и финалист на Голямата награда за 2017 г., 2020 г. и 2021 г.