Начало/Новини/Златен медал за Ясен Пенчев от Жаутиковската олимпиада

Златен медал за Ясен Пенчев от Жаутиковската олимпиада

От 8 януари до 13 януари в Алмати (Казахстан) се проведе юбилейната XX Международна Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика (IZhO 2024).
В тазгодишното издание участваха около 600 състезатели в 85 училищни отбора от Азербайджан, Армения, Беларус, България, Грузия, Индия, Казахстан, Киргизстан, Монголия, Румъния, Русия, Сърбия, Таджикистан и Узбекистан.
Ясен от Габрово участва в състезанието по информатика като част от отбора на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – гр. Бургас. Българските отбори за поредна година се представиха отлично, но специално информатиците ни постигнаха забележителен успех - спечелиха 5 златни медала!
Олимпиадата се провежда ежегодно, нейни организатори са Националната физико-математическа гимназия и Републиканският научно-практически център „Дарин“, с подкрепата на Министерството на образованието на Република Казахстан. Жаутиковската олимпиада е уникална с това, че се провежда по три предмета (математика, физика и информатика). Това я отличава от другите международни олимпиади и подчертава значението на тези научни дисциплини за развитието на интелектуалния потенциал на младите хора.
Целта на IZhO е създаване на условия за откриване на надарени деца, тяхното по-нататъшно интелектуално развитие и професионална ориентация, разпространение и популяризиране на физически, математически и информационни знания сред младите хора, както и развитие на международното сътрудничество между физико-математическите училища от участващите страни.
Ясен е член на Клуб 2013, Клуб 2014, Клуб 2015, Клуб 2016, Клуб 2017, Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020, Клуб 2021 и Клуб 2022 на Фондация „Димитър Бербатов“. Финалист за Голямата награда през 2018 г. и 2019 г.