Начало/Новини/Ема Балабанова – най-малка и най-силна на Global Dance Open Bulgaria

Ема Балабанова – най-малка и най-силна на Global Dance Open Bulgaria

На 11 и 12 май в София се състоя българският квалификационен танцов конкурс “Global Dance Open Bulgaria“. Класирането дава право на първите пет места (с над 75 точки ) да вземат участие на световните финали, които ще се проведат през юли в Холандия.
Поканени да журират бяха професионалисти от Австралия, Италия и САЩ. За първи път в България член на съдийския панел беше преподавател от “Джофри" - Ню Йорк (САЩ), който по-късно през уикенда проведе кастинги по класически балет и контемпорари/джаз за летни обучения в Щатите.
Ема се представи с 3 солови танца и завоюва 3 първи места. Въпреки крехката си възраст и първата си година в категорията "Мини", Ема се справи повече от успешно. Тя зае първите места в контемпорари соло за танца “Cracks in the Mirror“ по хореография на Денислав Иванов (с 97,33 т.), в лирикъл соло с танца “Wings of Resilience“ (97 т.) и в джаз соло с танца “Le Jazz Hot“ (91,73 т.) Всички солови изпълнения на Ема бяха класирани за световните финали в категория “Професионалисти“, където включват само танци с над 90 точки.
Ема бе силна и безапелационна в излизането си на сцена. Тя бе номинирана за “Dancer of the Globe“, където мерят сили само най-добрите танцьори. Ема беше и най-малката, отличена със стипендия и покана за "Vetrina Coreografica di Danza Citta di Olbia“ - Италия, връчена специално от Роберта Фонтана.
В края на конкурсния ден гостите от американското училище “Джофри“ коментираха, че искат да си я вземат с тях в Ню Йорк още сега. Във втория ден Ема се яви за първи път и на мастър класове и се справи блестящо - не само запомни комбинации, но ги изтанцува с цялата си душа.
В края на юни Ема ще вземе участие в “Dance World Cup“ в Прага (Чехия), за където се подготвя всеки ден и много, много се вълнува.