Начало/Новини/Елена Георгиева взе първа награда за литература

Елена Георгиева взе първа награда за литература

На 24 април бяха официално оповестени резултатите от първото издание на Общобългарския литературен конкурс „Вълшебното перо“ - Париж (Франция). Стихотворението на Елена - „Парижанки”, бе високо оценено от журито, което ѝ донесе почетното първо място в групата на 11-14-годишните.
Конкурсът за ученици, владеещи български език, се организира от БНУ „Иван Вазов" в Париж, с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Целта е младите творци (на възраст от 6 до 18 години) да сътворят вълшебни творби на български език в поезия и проза, да полетят на крилете на своята безгранична фантазия към невероятни приключения и герои, като минимум един герой да живее в нашето време.
В конкурса се включиха млади творци с български език, живеещи в 15 държави: България, Франция, Великобритания, Италия, Испания, Молдова, Норвегия, Румъния, САЩ, Сев. Македония, Сърбия, Украйна, Хърватия, Чехия и Швейцария. Те участваха с 630 творби в проза и поезия, 81 от които бяха наградени. Най-добрите стихотворения и разкази бяха избрани от изтъкнатите български писатели Катя Кремзер, Лили Спасова, Радослав Гизгинджиев и Здравка Евтимова - председател на журито.
Награждаването на призьорите ще се състои в Париж на 19 май по време на тържествения концерт за 10-я рожден ден на БНУ "Иван Вазов", а наградените творби ще бъдат публикувани в училищния вестник “Вазовчета”.
Седмица по-рано Елена научи и резултата от участието си в XIV Национален проект за лично творчество „Народните будители и аз“ - Пловдив. Нейният акростих „Васил Левски” е отличен с втора награда в раздел „Стихотворение”. В изданието за 2024 г. участваха общо 204 творби, от които бяха отличени 40.

Елена е ученичка в VIII клас в ПГРЕ „Георги Стойков Раковски” - гр. Бургас. Тя е горд член на Клуб 2023 „Успелите деца на
на Фондация „Димитър Бербатов”.