Начало/Новини/Еднолично първо място за Никола Кацарски

Еднолично първо място за Никола Кацарски

На 7 февруари бяха официално обявени резултатите на участниците в XX Национална изложба-конкурс "Св. Трифон Зарезан" - Сунгурларе. Никола безапелационно зае първото място във II ВГ (V-VII клас) на раздел "Скулптура и приложно изкуство". Той завладя журито с изключителния колорит, дълбочина и майсторска изработка на своето пано от вълна, изпълнено чрез техниката сухо плъстене или иглонабиване. Удовлетворението от първото място е огромно, тъй като Никола с голямо удоволствие, хъс и желание сам изучава този традиционен български занаят чрез гледане на клипчета в интернет. Това е и първа негова плъстена творба, с която се осмелява да вземе участие в престижен национален конкурс. Огромна е радостта и поради факта, че Никола участва няколко поредни години в този конкурс, но едва сега упоритостта и таланта му бяха възнаградени.
Творческата надпревара ежегодно е част от календара на МОН за изяви по интереси и има за цел да съхрани и популяризира българския народен обичай "Трифон Зарезан".

Никола е горд член на Клуб 2018, Клуб 2020 и Клуб 2021 на Фондация "Димитър Бербатов". Ива регистрирана номинация за "Успелите деца на България" - 2022, и очаква да бъде одобрен за Клуб 2022.
Той е ученик в VI клас на Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в гр. Плевен.