Начало/Новини/Дара Пенчева с втора награда в Перник

Дара Пенчева с втора награда в Перник

Дара изпрати април с поредно признание - от ХVII Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2023. На 29 април в смесената категория на ударни и духови инструменти, при 10-11-годишните ученици от специализирани музикални училища, нейното флейтово изпълнение беше оценено високо от журито в състав проф. д-р Атанас Карафезлиев (ръководител на катедра "Духови и ударни инструменти" и преподавател по тромбон в НМА "Проф. П. Владигеров" и "НМУ "Л. Пипков" - София), Марина Миндова (старши преподавател по ударни инструменти в НМУ "Л. Пипков" - София) и д-р Трифон Трифонов (кларинет, диригент на Духовия оркестър при Общинския комплекс в Двореца на културата - Перник).
Конкурсът от културния календар на Министерството на културата събира участници както от цяла България, така и от чужбина. В категорията на Дара се явиха 15 участници, като сред петте флейти тя беше отличена от журито най-високо и ѝ беше присъдена втора награда. Това признание на таланта и уменията на Дара завършва силен цикъл от четири поредни отличия през настоящата пролет: една лауреатска награда и по една първа, втора и трета от Скопие (РСМ), Белград (Сърбия), Перник и Бургас.
За постиженията на Дара в усвояването на прекрасния инструмент, неоценима заслуга имат нейният преподавател по флейта д-р Ива Любомирова и корепетиторът Любен Илиев. Дара е ученичка в V клас в НМУ "Л. Пипков" - София, и е горд член на Клуб 2021 и Клуб 2022 на "Успелите деца на България" на Фондация "Димитър Бербатов".