Начало/Новини/Дара Пенчева приключи пролетния цикъл с първа награда

Дара Пенчева приключи пролетния цикъл с първа награда

От 27 до 29 май във Велико Търново се проведе финалният кръг на ІХ Международен конкурс за вокална и инструментална музика "Звукът на времето". За да достигне до сцената на конкурса Дара, премина през селектираща онлайн надпревара, където се класира на първо място и беше допусната до присъственото участие. Там журито с председател проф. Борислава Танева отново и присъди първо място - при духовите инструменти в категория Б (възпитаници на средни музикални училища). Изпълнението ѝ на „Ръченица“ от Асен Карастоянов и „Скерцино“ от Йоаким Андерсен, беше оценено с 96.40 от 100 максимални точки.
През 2022 г. конкурсът събра 460 участници в различни раздели. Този на инструменталистите включваше флейта, пиано, арфа, акордеон, цигулка, виола, виолончело и контрабас.
Дара и нейната флейта изпратиха пролетта с общо три първи, две втори и една трета награда от музикални конкурси в няколко града в България, в Хонконг и Лондон. Тези отличия са признание както за труда, постоянството и таланта на Дара - ученичка в IV клас в НМУ "Л. Пипков" в София, така и за професионализма и отдадеността на нейния преподавател по флейта д-р Ива Любомирова и корепетитора Любен Илиев.