Начало/Новини/Дара Пенчева – лауреат на конкурс в Скопие

Дара Пенчева – лауреат на конкурс в Скопие

Дара и нейната флейта се включиха в IX Международен конкурс "Полихимния", който се проведе Скопие (Сев. Македония) от 20 до 22 април. Конкурсът вече девета поредна година събира млади музиканти от Европа.
Тази година във възрастовата категория на Дара (родени през 2011 г.) с флейта се състезаваха 7 участници - от Сев. Македония, Косово и България. Младите музиканти показаха завидни умения и силен репертоар. Международното жури, съставено от флейтисти и кларинетист от Сев. Македония, Словения, Косово и България, отличи изпълнението на Дара с максималните 100 точки. Наградата даде възможност на Дара да участва на 22 април в заключителния концерт на лауреатите от всички възрастови категории и всички инструменти за присъждане на Гран при на конкурса. В него 28 участници показаха виртуозните си изпълнения на пиано, цигулка, флейта, виола, виолончело, саксофон, кларинет, китара, акордеон и оперно пеене. В тази силна конкуренция Дара се класира трета за Гран при.
Международният конкурс "Полихимния" е част от мащабния музикален фестивал "Полихимния", организиран от Асоциацията на музикалните педагози в Скопие. Провежда се в най-добрите концертни зали из целия град. Фестивалът включва майсторски класове по различни музикални инструменти, семинари по пиано, концерти на именити европейски музиканти и на лауреати от предишни издания на конкурса.
Това е втората награда на Дара за 2024 г., която първо спечели златна "Лира на Орфей" на Международния конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви таланти“ в Пловдив.
Дара продължава уверено и вдъхновено своя музикален път с флейтата благодарение на професионализма и подкрепата на нейния преподавател по флейта в НМУ „Любомир Пипков“ в София - д-р Ива Любомирова, и корепетитора Любен Илиев, където тя е ученичка в VI клас.
Дара е горд член на Клуб 2021, Клуб 2022 и Клуб 2023 "Успелите деца на България" на фондация "Димитър Бербатов".